Fren Balatası Aşınma Uyarısı

Oto tamir, araç arızaları ve bakım rehberleri. Araç sorunlarınıza adım adım pratik çözümler.

AllegroObsidian

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
AllegroObsidian
Fren pedalına hafifçe dokunduğunuzda alttan gelen ince, tiz bir metalik ses hayatınızın en önemli ikazlarından biri olabilir. Bu ses, aracınızın sizinle konuşma şeklidir; balatalarınızın artık ömrünü tamamladığını, dolayısıyla fren mesafenizin uzadığını ve güvenlik marjınızın dar
daraldığını gösteren en net işarettir. Bu sesi duyduğunuzda aracınızı bir an önce güvenli bir şekilde durdurup bir servise götürmeniz gerekir; çünkü ihmal edilen bir balata, yalnızca değişim maliyetini artırmakla kalmaz, fren disklerinden kaliper pistonlarına kadar tüm sistemi etkileyen zincirleme bir hasarı da beraberinde getirir. Yapılan araştırmalar, fren kaynaklı kazaların önemli bir bölümünde sürücülerin aşınma uyarılarını duyduklarını ancak “idare eder” diyerek seyirlerine devam ettiklerini gösteriyor.

Fren balatası, aracın kinetik enerjisini sürtünme yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu sayede aracı yavaşlatan temel güvenlik bileşenidir. Her frenlemede balatanın sürtünme yüzeyi azar azar aşınır; üreticiler bu aşınmayı sürücüye zamanında haber vermek için iki farklı sistem geliştirmiştir: balata plakasına gömülü mekanik gıcırtı telleri ve elektronik aşınma sensörleri. Bu iki sistemin dilini çözmek, aracınızın size “dur, beni değiştir” dediği anı doğru yakalamanızı sağlar.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Fren balatası aşınma uyarısı, balatanın sürtünme malzemesinin güvenli sınır olan yaklaşık 2 milimetre kalınlığa kadar aşınması durumunda devreye giren bir ikaz sistemidir. Yeni bir balata genellikle 12 ila 15 milimetre kalınlı
ğındadır ve bu kalınlığın yaklaşık üçte biri eridiğinde sistem sürücüyü bilgilendirmeye başlar. Aşınma uyarısı dendiğinde çoğu sürücünün aklına yalnızca o meşhur gıcırtı gelir, fak

Geri