Direksiyon Basınç Hortumu Kaçağı

Oto tamir, araç arızaları ve bakım rehberleri. Araç sorunlarınıza adım adım pratik çözümler.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
CoralRhythm
Direksiyonunuzun ani bir manevrada sertleşmesi, direksiyon pompanızdan gelen uğultu sesi veya aracınızın altında sabah oluşan bir yağ lekesi… Bunların hepsi, göz ardı edilemeyecek bir sorunun habercisi olabilir: direksiyon basınç hortumu kaçağı. Çoğu sürücü, direksiyon sisteminin karmaşık ve pahalı bir parça bütünü olduğunu düşünür; oysa bu sistemin en kritik köprülerinden biri olan basınç hortumu, aslında hem en hassas hem de en çok ihmal edilen bileşenlerden biridir. Bu hortum, hidrolik direksiyon pompasından çıkan yüksek basınçlı sıvıyı direksiyon kutusuna veya rafına taşır ve bu taşıma sırasında meydana gelen en küçük bir çatlak, tüm sürüş güvenliğinizi tehdit eder.

Peki, bu kaçak neden bu kadar ciddi sonuçlar doğurur? Modern araçlarda direksiyon simidi ile tekerlekler arasındaki bağlantıyı kuran sistem, yaklaşık 70 ila 120 bar arasında bir basınçla çalışır. Bu basınç altında çalışan bir hortumun yüzeyinde oluşan milimetrelik bir yırtık, dakikalar içinde litrelerce hidrolik sıvısının yere akmasına neden olabilir. Sıvı seviyesinin düşmesi ise direksiyonun aniden ağırlaşmasına, pompanın yüksek sesle çalışmasına ve hatta tüm direksiyon sisteminin kilitle nme riskine kapı aralar. Bu durum, özellikle otoyol hızlarında sürüş güvenliğini doğrudan etkileyen ciddi bir tehlike oluşturur.

Bugün sizler için direksiyon basınç hortumu kaçağının tüm yönlerini ele aldık; neden oluştuğundan nasıl tespit edileceğine, değişim maliyetinden uzman tavsiyelerine kadar merak ettiğiniz her şeyi bu kapsamlı rehberde bir araya getirdik. Sorunun erken teşhisi, hem cüzdanınızı büyük masraflardan kurtaracak hem de sizi tehlikeli bir trafik kazasından koruyacaktır.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Direksiyon basınç hortumu, hidrolik direksiyon sisteminin (hidrolik direksiyon) bir parçasıdır ve yüksek basınç altındaki hidrolik sıvısını pompadan direksiyon mekanizmasına iletir. Bu hortum, iç lastik katmanı, çelik örgü takviyesi ve dış koruyucu kaplama olmak üzere üç ana katmandan oluşur. İç katman, sıvının geçişini sağlarken; çelik örgü, yüksek basınca dayanıklılığı temin eder; dış katman ise hortumu çevresel faktörlerden (yağ, ısı, sürtünme, yol tuzu) korur.

Bu hortumun iki farklı türü vardır. Basınç hortumu, pompadan direksiyon rafına basınçlı sıvı taşırken; dönüş hortumu, düşük basınçtaki sıvıyı depoya geri iletir. Kaçakların büyük çoğunluğu, daha yüksek basınca maruz kaldığı için basınç hortumunda oluşur. Konunun önemini vurgulamak gerekirse; direksiyon basınç hortumu kaçağı, sadece sıvı kaybına değil, sistemin içine hava girmesine de neden olur. Hava, hidrolik sistemde süngerimsi bir direksiyon hissi yaratır ve pompa verimliliğini düşürür. Yani hortumdaki bir kaçak, sadece yağ lekesi bırakmakla kalmaz; aracınızın tüm direksiyon konforunu ve
güvenliğini tehdit eden zincirleme bir sorunu başlatır. Aşağıda, bu konuyu tüm detaylarıyla ele alıyoruz.

Direksiyon Basınç Hortumu Kaçağının Nedenleri​

Direksiyon basınç hortumu kaçağının en yaygın nedeni, hortumun zamanla doğal olarak yaşlanması ve malzeme yorgunluğudur. Araçların çoğunda bu hortum, motor bölmesinin sıcak ve titreşimli ortamına maruz kalır. Sürekli ısınma-soğuma döngüleri, hortumun dış kaplamasında mikro çatlaklara yol açar. Özellikle 5 yaşını doldurmuş veya 60.000 kilometreyi aşmış araçlarda, hortum yüzeyinde gözle görülen çatlaklar oluşmaya başlar. Bu çatlaklar, bir süre sonra iç katmana işleyerek sızıntılara neden olur. Soğuk hava koşullarında hortumun büzülmesi, çatlakların daha da genişlemesine ve kaçağın hızlanmasına zemin hazırlar.

Bir diğer önemli neden ise mekanik aşınma ve sürtünmedir. Hortum, motor bölmesinde diğer bileşenlere (alternatör, motor kapağı, fan muhafazası) sürtünerek zamanla dış katmanını kaybeder. Bu sürtünme sonucu ortaya çıkan aşınma, hortumun çelik örgüsünün açığa çıkmasına ve sonunda basınca dayanamayarak patlamasına yol açar. Özellikle aftermarket (yan sanayi) parçalar kullanıldığında, orijinal ölçülerden birkaç milimetre uzun veya kısa olan hortumlar, montaj sırasında yanlış hizalanarak diğer parçalara temas eder. Bu temas, zaman içinde gözle görülür bir aşındırma kanalı oluşturur ve tamiri olmayan bir hasara dönüşür.

Yüksek basınçlı sistemlerdeki aşırı zorlanma da göz ardı edilmemelidir. Aracın sürekli tam kilit direksiyon çevrilmesi, özellikle dar park manevralarında pompanın maksimum basınç üretmesine neden olur. Bu durum, hortumun bağlantı noktalarında (fitting) aşırı strese yol açar. Kelepçelerin ve bağlantı rakorlarının gevşemesi, hortumun uç kısmından sızıntı yapmasına sebebiyet verir. Ayrıca, düşük kaliteli hidrolik sıvı kullanımı, hortumun iç lastik katmanını zamanla yumuşatarak kimyasal bozulmaya yol açar ve hortumun içeriden çürümesine neden olur. Bu tür kimyasal aşınma, dışarıdan bakıldığında fark edilmez; ancak hortuma elle basınç uygulandığında macun kıvamında yumuşak noktalar hissedilir.

Kaçak Belirtilerini Erken Fark Etme Yöntemleri​

Kaçağın en erken belirtisi, aracın altında veya motor bölmesinde fark edilen kırmızımsı-kahverengi veya berrak yağ lekesidir. Hidrolik direksiyon sıvıları genellikle kırmızı veya amber renktedir ve kendine özgü tatlı bir koku taşır. Bu lekeyi motor yağı veya şanzıman yağı ile karıştırmamak için lekenin konumuna dikkat etmek gerekir. Kaçak çoğunlukla aracın ön aks bölgesinde, sürücü veya yolcu tarafında, motora yakın bir noktada oluşur. Aracınızı gece park edip sabah kalktığınızda asfalt veya beton zemin üzerinde çapı 5-10 santimetrelik bir leke görüyorsanız, kaçak büyük ihtimalle başlamış demektir.

Sürüş sırasında fark edilen sesler de önemli bir uyarıcıdır. Direksiyonu çevirdiğinizde pompadan gelen inilti veya uğultu sesi, sıvı seviyesinin düştüğünün habercisidir. Bu ses, özellikle sabah ilk çalıştırmada veya soğuk havalarda daha belirgindir; çünkü düşük sıvı seviyesi pompanın hava emmesine neden olur. Bunun yanı sıra, direksiyon simidinde hissedilen titreme veya süngerimsi direksiyon hissi de kaçağın ilerlemiş olduğunu gösterir. Sistemdeki hava kabarcıkları, direksiyon hidroliğinin sıkıştırılabilir bir ortam haline gelmesine yol açar ve bu da direksiyonun tepkilerini yumuşatır. Uzmanlar, bu belirtilerden herhangi birini fark eden sürücülerin aracı derhal durdurmasını ve görsel bir inceleme yapmasını önerir.

Görsel inceleme yaparken hortumun tüm uzunluğu boyunca dikkatli bir gözle bakmak gerekir. Motoru çalıştırıp direksiyonu ileri geri çevirerek (tam kilit noktalarına getirerek) hortumun uçlarındaki bağlantı rakorlarını incelemek, kaçağın kaynağını tespit etmede en etkili yöntemdir. Bir el feneri yardımıyla hortum yüzeyinde oluşan kabarcıklar, çatlaklar veya sürtünme izleri aranmalıdır. Hortumun üzerinde ıslak, parlak bir film tabakası varsa kaçak aktif demektir. Bu aşamada hortuma dokunarak basınç hissi kontrol etmek de mümkündür; ancak motor sıcakken hortum yanıklara neden olabileceğinden mutlaka eldiven giyilmelidir.

Kaçağın Araç Üzerindeki Etkileri ve Güvenlik Riskleri​

Direksiyon basınç hortumu kaçağı ihmal edildiğinde, ilk etkilenen bileşen hidrolik direksiyon pompasıdır. Pompa, normalden daha düşük bir sıvı seviyesiyle çalışmaya devam ettiğinde yetersiz yağlama nedeniyle aşırı ısınır. Bu ısınma, pompanın içindeki bilyalı rulmanlara ve paletlere ciddi hasar verir. Pompa arızası, genellikle direksiyonun tamamen sertleşmesiyle sonuçlanır ve bu durumda hortum değişiminin yanı sıra pompa değişimi de gerekebilir. Bir direksiyon pompasının değişim maliyeti, hortum değişiminin yaklaşık 3 ila 5 katıdır. Yani erken teşhis, sürücüyü zincirleme bir masraftan korur.

Direksiyon kutusu ve rafı da kaçaktan olumsuz etkilenir. Sistemdeki sıvı kaybı, direksiyon rafının içindeki contaların kurumasına ve sertleşmesine neden olur. Bu da rafın içine hava sızmasına ve direksiyonun merkez noktasında boşluk hissi oluşmasına yol açar. İlerleyen durumlarda rafın dişlileri aşınır ve direksiyon kutusu tamamen sıvı sızdırmaya başlar. Direksiyon kutusu tamiri veya değişimi, aracın en pahalı onarımlarından biridir. Örneğin, birçok orta segment sedan araçta direksiyon kutusu değişimi 15.000 ila 25.000 TL arasında değişen maliyetlere ulaşabilir.

En kritik risk ise sürüş güvenliğidir. Eğer kaçak sürüş esnasında ani bir şekilde büyürse, direksiyon hidrolik desteğini aniden kaybedebilir. Bu durum, özellikle ayakta hafifçe dönülen bir virajda direksiyonun kilitlenmesi hissi verir; yani direksiyon sertleşir ve sürücü aracın kontrolünü zorlukla sağlar. Yüksek hızda bu durumla karşılaşmak, aracın şeritten çıkmasına veya bariyerlere çarpmasına neden olabilir. Ayrıca, sızan hidrolik sıvının sıcak motor parçalarına (egzoz manifoldu gibi) temas etmesi durumunda yangın riski de ortaya çıkar. Hidrolik sıvılar yanıcı maddelerdir ve ateşleme kaynağına ulaştığında alev alabilir. Bu nedenle, aktif kaçağı olan bir araçla uzun yol yapmak son derece tehlikelidir.

Hortum Değişim Süreci ve Uygulama Aşamaları​

Hortum değişimi, deneyimli bir teknisyen tarafından yaklaşık 1 ila 2 saat içinde tamamlanabilen bir işlemdir. Ancak bu süre, aracın marka ve modeline bağlı olarak değişebilir; bazı lüks araçlarda motor bölmesi dar olduğundan hortuma erişim için bazı parçaların (hava filtresi kutusu, motor kapağı) sökülmesi gerekebilir. İlk adım, aracın ön kısmının kriko ile kaldırılması ve güvenlik standartlarına uygun şekilde standlarla sabitlenmesidir. Ardından, hidrolik direksiyon deposundaki sıvı, temiz bir kap içine şırınga veya pompada ile boşaltılır. Bu işlem, değişim sırasında sıvının yere dökülmesini önler ve çevre kirliliğini engeller.

Eski hortumun çıkarılması sırasında, bağlantı rakorlarının sökülmesi için uygun anahtar kullanılır. Bu noktalarda paslanma veya sıkışma olabilir; bu durumda bir nüfuz edici sprey (WD-40 benzeri) uygulanarak rakorların gevşemesi sağlanır. Eski hortum çıkarıldıktan sonra, bağlantı noktaları ve çevresi temizlenir. Bu temizlik, yeni hortumun sızdırmazlığını garanti etmek için kritik öneme sahiptir. Eski contalar veya o-ringler varsa yenileriyle değiştirilir. Yeni hortum takılırken, hortumun diğer parçalara sürtünmemesine dikkat edilir ve üreticinin öngördüğü sıkma torku anahtarı ile rakorlar sıkılır. Aşırı sıkma, rakor dişlerinin soyulmasına neden olabileceğinden tork anahtarı kullanımı önemlidir.

Yeni hortum takıldıktan sonra sistem, doğru tipte hidrolik sıvı ile doldurulur. Aracın kullanım kılavuzunda belirtilen sıvı tipi (genellikle ATF veya özel hidrolik direksiyon sıvısı) kullanılmalıdır. Sıvı doldurulduktan sonra motor çalıştırılır ve direksiyon, tam kilit noktalarına getirilerek birkaç kez sağa-sola çevrilir. Bu işlem, sistemdeki havanın atılmasını sağlar ve sıvı seviyesi kontrol edilerek eksik kalan kısım tamamlanır. Son olarak, motor çalışırken hortumun bağlantı noktaları gözle kontrol edilir; hafif bir sızıntı bile görülüyorsa rakorlar tekrar sıkılır veya conta değiştirilir. İşlem sonrası test sürüşü yapılarak direksiyonun tepkisi ve ses durumu kontrol edilir.

Orijinal ve Yan Sanayi Hortumlar Arasındaki Farklar​

Hortum değişiminde karşılaşılan en büyük ikilem, orijinal (OEM) parça ile yan sanayi (muadil) parça arasında seçim yapmaktır. Orijinal hortumlar, aracın üreticisi tarafından belirlenen spesifikasyonlara tam olarak uygun şekilde üretilir. Bu hortumlar, özel çelik örgü yapısına ve dayanıklı dış kaplamaya sahiptir; ayrıca bağlantı rakorları araca özel açılarla tasarlanmıştır. Orijinal parçaların avantajı, uzun ömürlü olmaları ve garantili olmalarıdır. Örneğin, birçok otomobil üreticisi orijinal direksiyon hortumları için 2 yıl veya 40.000 kilometre garanti sunar. Dezavantajı ise fiyatlarının yan sanayi ürünlere göre yüzde 50 ila 100 daha pahalı olmasıdır.

Yan sanayi hortumlar ise çeşitli markalar tarafından üretilen muadil parçalardır. Kalite yelpazesi oldukça geniştir; bazı yan sanayi markaları, yaptıkları testlerle orijinal kaliteye çok yakın ürünler sunarken, bazı düşük fiyatlı ürünler ciddi güvenlik riskleri taşır. Yan sanayi hortumlarda en sık karşılaşılan sorun, iç lastik katmanının düşük kaliteli kauçuktan yapılması ve yüksek ısıda (100°C üzeri) erken bozulmasıdır. Ayrıca, rakor açılarının araç modeline tam uymaması, montaj sırasında hortumun bükülmesine ve zamanla kırılmas
nına neden olabilir. Bu nedenle, yan sanayi hortum tercih edilecekse mutlaka güvenilir bir marka ve yetkili bir distribütörden alışveriş yapılmalıdır. Ayrıca, hortum üzerindeki etikette aracın marka, model ve üretim yılı bilgilerinin doğruluğu teyit edilmelidir. Fiyat avantajı cazip görünse de, direksiyon sistemi gibi kritik bir bileşende kaliteden ödün vermek, kısa süre sonra daha büyük bir maliyet olarak geri döner. Özellikle 3 ila 5 yıl arası kullanım ömrü beklenen bir parçanın, 1 yıl içinde tekrar sızdırmaya başlaması, işçilik maliyetleriyle birlikte toplamda orijinal parçadan daha pahalı hale gelebilir.

Kaçakları Önlemek İçin Düzenli Bakım Alışkanlıkları​

Direksiyon basınç hortumu kaçağını tamamen önlemek her zaman mümkün olmasa da, doğru bakım alışkanlıkları ile ömrünü ciddi şekilde uzatmak mümkündür. İlk olarak, hidrolik direksiyon sıvısının seviyesini ve durumunu düzenli aralıklarla kontrol etmek gerekir. Sıvı seviyesi, aracın kullanım kılavuzunda belirtilen çizgiler arasında olmalıdır; aşırı doldurma da hortum üzerinde gereksiz basınç oluşturur. Sıvının rengi zamanla koyulaşıyorsa ve yanık kokusu alıyorsa, bu sıvının aşırı ısındığını ve özelliğini yitirdiğini gösterir. Bu durumda sıvının değiştirilmesi, hortumun iç lastik katmanının korunmasına yardımcı olur.

İkinci önemli alışkanlık, motor bölmesinin periyodik temizliğidir. Birikmiş kir, yağ ve çamur tabakası, hortumun dış yüzeyinde nem ve kimyasal birikmesine yol açar; bu da dış katmanın erken bozulmasına neden olur. Motor bölmesi yıkanırken yüksek basınçlı suyu doğrudan hortum bağlantı noktalarına tutmamak gerekir; aksi halde su, rakor aralıklarına girerek paslanmayı hızlandırabilir. Bunun yerine, nemli bir bez ve uygun bir temizleyici ile yüzey silinebilir. Ayrıca, hortumun motor parçalarına sürtünme ihtimaline karşı aracın altına periyodik olarak bakmak, aşınmanın erken fark edilmesini sağlar.

Direksiyonu tam kilit konumda uzun süre tutmamak da basit ama etkili bir önlemdir. Tam kilit, pompanın maksimum basınç üretmesine neden olduğu için hortum bağlantılarına sürekli stres bindirir. Park manevraları sırasında direksiyonu tam kilit noktasına getirdikten sonra hafifçe geri çevirmek, basıncı bir miktar düşürür. Ayrıca, aracın süspansiyon ve lastik basınçlarının düzenli kontrolü, direksiyon sistemine binen genel yükü azaltır. Sert ve düşük profilli lastikler, her tümsekte direksiyon sistemine daha fazla şok iletir; bu da hortumun zamanla yorulmasına katkıda bulunur. Tüm bu önlemler, hortumun ömrünü ortalama yüzde 30 ila 40 oranında uzatabilir.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

1. Kaçak şüphesinde ilk iş, aracı düz bir zemine park edip motoru kapatmak ve sıvı seviyesini kontrol etmektir. Sıvı seviyesi minimum çizgisinin altındaysa, aracı sürmeye devam etmek pompa hasarı riskini artırır.
2. Hidrolik sıvı eklerken asla farklı marka veya tip sıvıları karıştırmayın. Uyumsuz sıvılar, hortumun iç lastik katmanında kimyasal reaksiyona yol açarak kaçağı hızlandırır.
3. Hortumun tamamını elle muayene ederken, herhangi bir şişkinlik veya yumuşak nokta arayın. Bu bölgeler, iç katmanın zayıfladığını ve yakın zamanda patlayabileceğini gösterir.
4. Kaçak kaynağını tespit etmek için hortumu kuru ve temiz bir bezle silin, ardından motoru çalıştırıp direksiyonu çevirin. Sızıntının yeniden oluştuğu nokta, tam lokasyondur.
5. Değişim sırasında rakorlara sızdırmazlık bandı veya macunu sürmeyin; bu maddeler sistem içine karışarak valflere zarar verebilir. Sadece üreticinin önerdiği contaları kullanın.
6. Hortumu bağlarken bükülmesine izin vermeyin; hortumun doğal kıvrım yarıçapına uygun şekilde konumlandırıldığından emin olun. Aşırı bükülme, iç lastik katmanının kopmasına neden olur.
7. Sıvı değişimi veya hortum yenilenmesi sonrası mutlaka hava alma işlemi yapın. Sistemde kalan hava, direksiyonun süngerimsi olmasına ve pompanın sessiz hasar görmesine yol açar.
8. Kış aylarında kaçak riski artar; bu dönemde hortumun esnekliği azalır. Soğuk havalarda direksiyonu sert ve ani şekilde çevirmekten kaçının.
9. Orijinal hortumun fiyatı bütçenizi aşıyorsa, en azından uluslararası kalite belgelerine (ISO, TSE) sahip yan sanayi markalarını tercih edin.
10. Değişim sırasında hidrolik direksiyon pompasının tahrik kayışını da kontrol edin. Gevşek veya aşınmış bir kayış, pompanın verimini düşürerek hortum üzerindeki basıncı dolaylı yoldan artırır.
11. Aracınızın garanti kapsamındaysa, yetkili servise başvurun. Garanti dışı müdahaleler, garanti hakkınızı kaybetmenize neden olabilir.
12. Kaçak tespiti için basit bir ev yöntemi: hortumun şüpheli bölgesine bir kâğıt havlu sarın ve bir gece bekleyin. Havluda oluşan leke, kaçağın aktif olduğunu doğrular.

Sıkça Sorulan Sorular​

Direksiyon basınç hortumu kaçağı ile aracı sürmeye devam edebilir miyim?​

Kısa mesafeler ve düşük hızlar için belki sürebilirsiniz, ancak bu ciddi bir risk taşır. Kaçak büyüdükçe direksiyon aniden sertleşebilir ve pompa hasar görebilir. En güvenli yaklaşım, aracı sürmeden önce en yakın servise çektirmek veya hortumu değiştirmektir. Unutmayın; direksiyon kontrolü kaybı, ciddi kazalara davetiye çıkarır.

Direksiyon basınç hortumu kaçağı ortalama ne kadar sürede tamir edilir?​

Standart bir araçta hortum değişimi, ortalama 1 ila 2 saat içinde tamamlanır. Aracın modeline ve hortuma erişim zorluğuna bağlı olarak bu süre 3 saate kadar uzayabilir. İşlem, sıvı boşaltma, hortum sökme-takma, hava alma ve test sürüşünü içerir.

Hortum değişimi maliyeti ne kadardır?​

Maliyet, aracın markasına ve kullanılan parçanın türüne göre büyük farklılık gösterir. Yan sanayi hortumlar için parça fiyatı 500 ila 1.500 TL arasında değişirken, orijinal hortumlar 2.000 ila 5.000 TL arasında olabilir. İşçilik ücreti, servisin konumuna göre 500 ila 1.000 TL arasında eklenir. Hidrolik sıvı değişimi de bu maliyete dahildir.

Kaçak olup olmadığını kendim tespit edebilir miyim?​

Evet, büyük oranda tespit edebilirsiniz. Motor bölmesini ve aracın altını inceleyerek yağ lekesi, çatlak veya ıslak nokta aramanız yeterlidir. Direksiyonu çevirirken gelen uğultu veya süngerimsi his de güçlü bir belirtidir. Ancak kesin teşhis için profesyonel bir gözle kontrol yaptırmak her zaman daha güvenlidir.

Hidrolik sıvı ekleyerek kaçağı geçici olarak önleyebilir miyim?​

Sıvı eklemek, seviyeyi geçici olarak yükseltir ve pompa hasarını bir süreliğine geciktirir; ancak kaçağın kendisini onarmaz. Ayrıca sürekli sıvı eklemek, sisteme hava girmesine ve kirli sıvı kullanımına yol açarak uzun vadede daha büyük hasar yaratır. Bu yöntem yalnızca en kısa sürede servise ulaşmak için acil bir önlem olarak düşünülmelidir.

Hortum kaçağı pompa arızasına neden olur mu?​

Kesinlikle evet. Kaçak nedeniyle sıvı seviyesi düştüğünde pompa yeterince yağlanamaz ve aşırı ısınır. Bu durum pompa rulmanlarının ve paletlerinin aşınmasına yol açar. Erken müdahale edilmezse, hortum değişimiyle birlikte pompa değişimi de gerekebilir; bu da maliyeti 2 ila 3 kat artırır.

Sonuç​

Direksiyon basınç hortumu kaçağı, hafife alınabilecek bir arıza değildir; sürüş güvenliğini doğrudan tehdit eden ve ihmal edildiğinde zincirleme hasarlara yol açan kritik bir problemdir. Hortumun yapısı, yüksek basınçlı sıvıyı taşıma görevi nedeniyle zamanla yıpranmaya mahkûmdur; ancak düzenli kontrol ve doğru bakım alışkanlıkları ile bu yıpranma yavaşlatılabilir. Kaçağın erken belirtilerini tanımak, sadece maddi kayıpların önüne geçmekle kalmaz; aynı zamanda olası bir kazanın da önüne geçer.

Eğer aracınızda direksiyon sıvısı seviyesinin sürekli düştüğünü, motor bölmesinde yağ lekesi fark ettiğinizi veya direksiyonun sertleştiğini görüyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana danışın. Unutmayın, direksiyon sistemindeki bir arıza her an sürüş kontrolünü kaybetmenize neden olabilir; bu da hem sizin hem de diğer sürücülerin hayatını riske atar. Küçük bir hortum değişimi, büyük bir kazanı önlemenin en ucuz ve en etkili yoludur. Aracınızın bakımını ertelemeyin; güvenli sürüşler dileriz.

Geri